Mejeriprodukter och orenheter

Akne och mjölk

Många upplever att huden påverkas av mejeriprodukter. Komjölk har ett relativt lågt GI men är den livsmedelstyp som oftast anses orsaka akneutbrott. Så detta är inte helt taget ur luften. Men självklart reagerar vi olika. Vissa reagerar inte alls medans andra reagerar mycket. Ett alt. då man upplever mer orenheter vid intag av mejeriprodukter är att köpa laktosfria livsmedel.

Personligen kan jag reagera då jag ätit ost. Jag är laktosintolerant så jag använder inte ren mjölk. Men ost kan jag bara inte hålla mig ifrån. Jag har provat om det är fettprocenten som orsakar orenheterna hos mig men det verkar inte spela så står roll hur mycket fett osten innehåller. Medans andra reagerar mer på fett. Som sagt – vi är alla olika. Därför är det bra att prova sig fram och alltid dricka mycket vatten. Jag får s.k. finnar av mejeriprodukter. Men milier är också vanligt förekommande på många. (Mer information om milier kommer i ett senare inlägg.)

Det här är ju något jag går igenom första gången Du är hos mig och sedan lite då och då. Går Du hos mig ofta så kan det vara så att vi inte längre pratar om kosten. Så mina inlägg om kost och hud är en påminnelse om att se igenom kosten – för alla.

Jag pratar ofta om hormoner. Hormoner påverkar allt i oss. Och kan kännas tjatigt. Men glöm inte att Du i vissa fall kan styra hormonerna. Som t.ex. i Mjölk. Orsaken till att vissa upplever orenheter eller t.o.m. akneutbrott vid intag av mjölk. Har till stor sannolikhet att göra med hormoner. Precis som människor producerar kor hormoner under dräktighet och dessa hormoner har en insulinliknande effekt på kroppen och stimulerar androgener.

Faktum är att en studie som nyligen analyserade mängden forskning på kost och akne mellan 2004 och 2014 fann att mjölk och mjölkprodukter var det mest studerade området. Med det sagt är datan ofta anekdotisk och vissa forskare anser att den komedogena effekten hos mejeriprodukter fortfarande måste beläggas.

Prova Dig fram och se vad som fungerar bäst på Dig! Och glöm inte att dricka vatten och använd SPF!

Månadens behandling – Dermalogicas pro power peel

Källor

Nutrition and skin. A. Pappas, A. Liakov, C.C. Zouboulis. Rev Endocr Metab Disord. 2016 Sept 17 (3) 443-448Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, 2016 April, 33(2): 81-6
Acne and nutrition: a systemic review. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26 April 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9
Acne and diet. R. Wolf R, H. Matz, E. Orion. Clin Dermatol. 2004 Sep-Oct; 22(5):387-93
Schaefer O. When the Eskimo comes to town. Nutr Today. 1971;6:8–16
Bendiner E. Disastrous trade-off: Eskimo health for white “civilization” Hosp Pract. 1974;9:156-89
Diet and acne revisited. Thiboutot DM, Strauss JS Arch Dermatol. 2002 Dec; 138(12):1591-2.
Acne vulgaris: a disease of Western civilization. Cordain L, Lindeberg S, Hurtado M, Hill K, Eaton SB, Brand-Miller J Arch Dermatol. 2002 Dec; 138(12):1584-90.
Skin diseases in Kenya. A clinical and histopathological study of 3,168 patients. Verhagen AR, Koten JW, Chaddah VK, Patel RI Arch Dermatol. 1968 Dec; 98(6):577-86.
Skin diseases in Zambia. Ratnam AV, Jayaraju K, Br J Dermatol. 1979 Oct; 101(4):449-53.
The age distribution of common skin disorders in the Bantu of Pretoria, Transvaal. Park RG Br J Dermatol. 1968 Nov; 80(11):758-61.
Epidemiological survey of skin diseases in schoolchildren living in the Purus Valley (Acre State, Amazonia, Brazil). Bechelli LM, Haddad N, Pimenta WP, Pagnano PM, Melchior E Jr, Fregnan RC, Zanin LC, Arenas A Dermatologica. 1981; 163(1):78-93.
Milk consumption: aggravating factor of acne and promoter of chronic disease of Western societies. B. Melnik, J Dtsch Dermatol Ges. 2009, 7: 364-70

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Acceptera kakor