VAD ÄR KERATOSIS PILARIS?

Keratosis pilaris (även känd som keratosis follicularis) är en hudåkomma/hudsjukdom.

Det visar sig som små knottror på huden. Vanligast är på överarmar. Men förekommer även på lår, skinkor samt ansikte. De kan vara lite röda.

Det är väldigt vanligt och inte alls farligt. Och smittar inte. Men det kan klia och vara lite obehagligt.

Överproduktion av keratin, (ett svavelhaltigt protein) blockerar hårsäckarna. Det gör att huden förtjockas. Små papler/plitor utvecklas och huden känns sträv och ojämn – därför kallas Keratosis Pilaris ibland gåshud eller kycklinghud.

Keratosis Pilaris behandlas med mycket fukt, eftersom hud som lider av den här åkomman ofta är torr. Även produkter som innehåller mjölksyra rekommenderas.

Att skrubba huden fungerar också bra. Men utan syra så tar det lite längre tid att få bort “knottrorna”.

Tyvärr finns inget sätt att bli av med det då det är en kronisk hudsjukdom, men symptomen kan, som sagt, lindras genom regelbunden hudvård med lämpliga oljor, peeling och hudkrämer.

Åkomman är ärftlig och uppträder i synnerhet hos unga personer. De första symtomen på Keratosis Pilaris brukar uppträda under barndomen och är mycket vanliga hos ungdomar. Symptomen kan försvinna av sig själv när vi blir äldre eller komma tillbaka då och då.

Denna vanliga åkomma drabbar 50-70% av tonåringar och 40% av vuxna, men Keratosis Pilaris blir vanligtvis betydligt lindrigare vid 30-årsåldern.

Om Du har eller misstänker att Du har keratosis pilaris så kan Du boka en scrub i massage. Då väljer Du bara tillägg kropps-scrub.

Keratosis pilaris – överarm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Acceptera kakor