6 sätt att motverka akne på kroppen

Pormaskar och “finnar” kan dyka upp var som helst på kroppen där det finns hårsäckar med större talgkörtlar – ansiktet, nacken, ryggen och till och med på den nedre kroppshalvan. Förökning av hudceller, som akne benägna personer har, kan täppa till porerna och trigga tillväxt av aknebakterier. Akne är vanligt hos den som har ärftliga anlag för fet hud. Men gener är inte allt. Portilltäppande hud- och hårvårdsprodukter – s.k. komedogena produkter, kan påverka huden så att akne bildas. Även lugg och huvudbonader då svetten kan täppa till porerna som då inte kan andas. Om
Här kommer 6 tips för hur du ska motverka olika former av akne på kroppen:

1. exfoliera

Exfoliera med en milt uppluckrande produkt minst en eller två gånger i veckan. Exfoliering löser upp blockeringar och motverkar att aknebakterierna får fäste. Välj produkter som löser upp hudceller. Enzymer, mjölksyra, salicylsyra och retinol är exempel på ingredienser som fungerar utan att du behöver riskera att det går hål på inflammerade blemmor, vilket annars kan leda till att aknebakterierna sprider sig.

2. tillför fukt

Det finns många faktorer i den dagliga miljön som kan orsaka uttorkning av hudytan. När hudens fukthalt blir för låg kompenserar den med att bilda talg (kroppens egen återfuktare) i alltför stora mängder. Huden är alltså yttorr men fet under – till slut bildas inkapslade pormaskar och plitor. För att förhindra detta, använd dagligen en icke-komedogen, lättare mjukgörare.

3. välj kläder med tyg som andas

Undvik tyg som framkallar klåda eller tighta kläder i syntetiska material som kapslar in värme. Bomull är bra då det låter huden andas. Då undviker du att svett, döda hudceller, talg och bakterier täpper till huden. Material som är speciellt framtagna för att leda bort fukt, som i vissa sportkläder, är också bra. Men var alltid noga med att tvätta kläderna med oparfymerat tvättmedel och utan sköljmedel, som annars kan lägga sig som en fet hinna på huden.

4. ta en dusch efter intensiv träning

Låter man svett stanna kvar på huden kan aknebakterierna bli glada, åt det tillfälligt förändrade pH-värdet på huden. Om du inte alltid kan ta en dusch med en gång, kan du punktbehandla extra utsatta områden med en produkt som innehåller salicylsyra – det hjälper till att balansera hudens mikroflora och löser upp talg samt hudceller.

5. rengör din mobil dagligen

Vissa saker är närmare din hud än vad du kanske tänker på. Värmen och friktionen från mobil och/eller hörlurar kan skapa en gynnsam miljö för aknebakterier. Försök minimera längre tider av exponering och rengör regelbundet dessa apparater med en antibakteriell servett.

6. tvätta örngottet

Om din akne är av det mer inflammerade slaget – byt örngott ofta för att undvika att du sover med föregående natts hudceller och bakterier. En annan åtgärd som passar alla, oavsett hudtyp, är att inte använda parfymerade tvättmedel eller tillsätta sköljmedel när du tvättar dina sängkläder. I synnerhet sköljmedel kan vara en bidragande faktor till tilltäpptheter eftersom detta lägger sig som en fet hinna på huden.

OBS! När Du bokar en massage så kan Du lägga till scrub. Du kan även boka endast scrub.

Har du frågor så vi är gärna av dig till mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Acceptera kakor